Jenes Bence – kreatív fodrász

A hajjal való szoros sorskapcsolatom azzal kezdődött, hogy megtetszett a dreadlock haj viseltes, elhasználódott, elrongyolódott hatása. Ruhákban is mindig a pasztell színek és összességében a vállaltan elhordott, oldschool hatás tetszett a legjobban. Ugyanezt találtam meg a raszta hajban a 2000-es évek elején. Aztán persze nekem is hamar lett ilyen, majd, ahogy ez lenni szokott, megkértek az ismerősök, hogy kócoljam össze a hajukat. Később tudatosan elkezdtem gondozni ezt a rasztakészítés dolgot, és az általam készített natur dredwax után megragadt rajtam a Bencekence név.

Kialakult a saját technikám, ami viszont olyan precíz, lassú és figyelmet igénylő, hogy meditációs gyakorlatnak igen, de kreatívan inspirálónak már nem mondható. Így egy hirtelen jött ötletet megvalósítva utánanéztem, hogy hol és kitől volna érdemes elsájátítani a klasszikus értelemben vett fodrászatot, és belekezdtem a tanulásba. Azt kaptam tőle, amire számtottam. Egy pörgősebb, sokszínűbb önmegvalósítási formát választottam. Mint később kiderült, a klasszikus fodrásztevékenység és korábbi hobbim, a raszta haj, csak „alapanyagában” egyezik. Krizsán urat választottam mesteremül, szalonjában ő és kollégái verték bele a fejembe a fodrászat alapjait. Mivel sokan ismertek már Bencekenceként, rám merték bízni a hajukat tanuló korszakomban is. Így tanuló időmet egy szuperintenzív modellező időszakként élhettem meg a HairFun műhelyben.

Schlitt
Jenes Bence, Schlitt Richárd, Pasku Dávid

A bizonyítvány megszerzése után egy ideig itt dolgoztam, majd a mostani második otthonomba, a Schlitt Hair Salonba költöztem át, ahol kollégáimmal azóta is igyekszünk a legelőremutatóbb technikákat és stílusokat követni és megalkotni. Jelenleg itt, és alkalomszerűen divatbemutatókon, szépségversenyeken, fotózásokon dolgozom a tőlem telhető legnagyobb odaadással.

Ahogy akkor sem, mikor mások kérdeznek, most sem találok mindenkori törekvéseim közt olyan végigkövethetően meglévő mozgatórugót, ami jelenlegi szakmám felé hajtott volna. Sok dolog érdekelt a maga teljességében, annyi más szakterületen megtalálhattam volna társadalmi identitásomat és megélhetésemet, de éppen ennek a bizonyos ötletnek a következményeit jártam végig. Nem gondolom, hogy mindig ez a tevékenység fogja kitenni a napjaim nagy részét – mondjuk ennek ellenkezőjét sem gondolom, hál'isten - , ahogy soha nem is tervezgettem, hogy „majd” mivel szeretnék foglalkozni, de mostani munkám olyan sok örömet okoz, hogy szívesen élem végig a fodrász szerepét.

Akik inspirálnak a fővárosok utcáinak forgatagán kívül:

  • Trevor Sorbie
  • Angelo Seminara
  • Tony and Guy trendek
  • Tigi trendek
  • Patric Cameron
  • Pasku Dávid
  • Schlitt Richárd
  • Poncok Gyuri